Bahan-bahan yang diperlukan : 1/2 ekor ikan siakap sederhana besar 1 batang serai 1/2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 4 biji cili padi 2 inci halia 1/4 kiub pati ikan bilis 1 biji limau kasturi 2 helai daun limau purut buang urat 1 sudu besar sos ikan 1/2 sudu besar kicap cair 1/2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar tepung jagung bancuh dengan air Garam, Gula, Daun ketumbar, daun bawang Cara-cara membuat : 1.Pastikan air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu. 2.Masukkan semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daunketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan. 3.Masukkan juga sedikit air. 4.Kukus dalam 10- 15 minit hingga ikan masak. 5.Masukkan air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang. 6.Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagilimau. 7.Hidang
Ulasan
Catat Ulasan