Ayam Pansuh


Bahan-bahan yang diperlukan

1.Buluh lemang bersaiz besar atau sederhana
2.Tempat membakar rujuk gambar di bawah
3.Satu ekor ayam ( Ayam tua )
4.Pucuk Daun Ubi
5.Bunga Kantan
6.2 batang Serai
7.Sedikit Garam ( secukup rasa )

Cara-cara membuat / memasak :

  • Pucuk Ubi Muda akan digosok bersama garam sehingga layu dan akan dijadikan penutup untuk Buluh nanti , anda boleh masukkan Daun Ubi juga ke dalam buluh .
  • Potong ayam dalam bentuk kiub .
  • Tumbukkan Serai , bawang putih dan merah serta halia ( Jangan hancurkan dengan pengisar anda perlu menumbuk dengan cara tradisional )
  • Hiriskan Bunga Kantan.
  • Masukkan ayam dan semua ramuan tadi berserta Pucuk Ubi kedalam Buluh ( gaulkan bersama )
  • Daun Ubi selebihnya digunakan sebagai Penutup untuk Buluh tadi.




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kuih Penyaram

Umai Ikan